Gastronomiczne
Serdecznie zapraszamy na kurs kucharza - 70 godzin (10 godzin teorii i 60 godzin praktyk).
W trakcie kursu poznasz najnowsze kulinarne trendy, a także:
• nauczysz się kalkulować i zestawiać koszty
• poznasz normy obowiązujące w gospodarce żywnościowej, zasady BHP oraz wymogi systemu HACCP w gastronomii
• nauczysz się oceniać surowce i półprodukty
• otrzymasz praktyczne wskazówki dotyczące przepisów, nauczysz się opracowywać menu dla różnych grup konsumentów
• poznasz techniki krojenia ,
• nauczysz się obsługiwać wszelkie kuchenne urządzenia
• poznasz sposoby przeprowadzania obróbki wstępnej potraw oraz ich obróbki cieplnej
• nauczysz się, jak przyrządzać zupy, sosy i rozmaite inne potrawy, a także jak dobierać do nich dodatki
• dowiesz się, jak dekorować stół i eksponować potrawy
cena kursu 1200 zł, możliwość płatność w ratach.
Zajęcia odbywają się w profesjonalnej pracowni gastronomicznej i sali obsługi konsumenta.
Kurs "Kelner- barman z organizacją przyjęć okolicznościowych i wesel"
Cele kursu: przygotowanie słuchaczy do profesjonalnej obsługi konsumenta w zawodzie barman-kelner oraz zapoznanie z organizacją usług gastronomicznych.
Wymagania:
1. Ukończone 18 lat,,
2. Predyspozycje do zawodu,
3. Dobry stan zdrowia, aktualna książeczka sanitarno – epidemiologicznych.
Program kursu:
1. Predyspozycje zawodowe,
2. Wybrane zagadnienia z gastronomii,
3. Ogólne zasady, metody i przebieg obsługi w zakładach gastronomicznych,
4. Techniki i rodzaje podawania,
5. Dekorowanie stołów,
6. Charakterystyka i mieszanie napojów zimnych oraz gorących,
7. Organizacja baru.
Czas trwania: 50 godz., zajęcia odbywają się dwa razy w tygodniu (w godzinach popołudniowych) lub w weekendy.
Cena kursu: 600 zł
Warsztaty z gotowania
Cele warsztatów: nabycie nowej wiedzy oraz umiejętności kulinarnych przez uczestników kursu. Zapoznanie z różnymi rodzajami kuchni: kuchnia polska, kuchnia śródziemnomorska, pieczenie i dekorowanie ciast, itp.
Wymagania:
1. Ukończone 18 lat,
2. Zainteresowania gastronomią.
Organizujemy warsztaty o tematyce:
1. Sushi- zapoznanie się ze sztuką japońskiej kuchni,
2. Kuchnia włoska,
3. Kuchnia indyjska,
4. Kuchnia hiszpańska,
5. Kuchnia wegańska,
6. Kuchnia meksykańska,
7. Techniki przygotowania mięsa,
8. Techniki przygotowania ryb,
9. Ciasta.
Czas trwania: 3-4 godziny., zajęcia odbywają się w tygodniu (w godzinach popołudniowych) lub w weekendy.
Cena warsztatów: 170 zł - 220 zł